donderdag 19 januari 2017

Fokker lhasa apso

interview: Mundimascota.ch

Wat doet dat rare puppie in mijn nest?!!Mijn nestje Lhasa Apso puppies was een paar weken oud. Ik bleef maar kijken dat dit ene vreemde teefje, ze was zo anders. Haar hoofdje was anders dan dat van haar zusjes, ze had een spits neusje, kleine ronde oogjes en een vreemde vacht. Ik hield haar scherp in de gaten en was zeer verbaasd te zien dat ze op een leeftijd van 4 weken oud al door de werpkist kon racen, terwijl haar zusjes niet verder kwamen dat wat rondkruipen. Een paar dagen later zag ik tot mijn verbijstering dat ze al een volledig gebit had! Ik dacht: “Hier is iets heel vreemds aan de hand!”.


Hier ving mijn speurtocht naar dit verschijnsel mee aan.
Ik begon andere fokkers te bellen en beschreef hen hoe ze eruit zag. Op dat moment was er niemand die mij verder kon helpen, ze vonden het vreemd maar geen van hen had er een verklaring voor. Ik bleef volhouden omdat ik wist dat hier iets vreemds aan de hand was. De laatste fokker op mijn lijstje suggereerde dat het misschien een Prapso zou kunnen zijn. Zij vertelde mij wat een Prapso is en stuurde me een artikeltje uit een Amerikaans blad waar foto’s bijstonden. Toen ik de foto’s vergeleek met Dakota (inmiddels 3 maanden oud) zag ik veel overeenkomsten, maar ze was niet helemaal hetzelfde. Na mij een aantal jaren in dit onderwerp verdiept te hebben bleek dat zij een semi Prapso was. Dit betekent een half lange vacht, geen ondervacht, geen haren tussen de teentjes en een zeer snel groeiend gebit.

Wat is een Prapso?Een Prapso is een puppie dat geboren wordt uit twee raszuivere Lhasa Apso’s, een puppie dat zeer veel uiterlijke kenmerken van een Tibetaanse Spaniel heeft. De vacht ontwikkeld zich in het begin hetzelfde als van een normaal Lhasa puppie, echter wanneer het puppie een paar weken oud is begint het verschil duidelijk zichtbaar te worden. Het haar op de voorsnuit valt uit en uiteindelijk zullen de beentjes en voetjes ook een kortharige vacht krijgen. Er zullen een paar plukjes lang haar blijven staan op de achterkant van de benen en tussen de tenen. Meestal is dit puppie ook fijner gebouwd dat de andere pups in het nest. Ook zijn Prapso pups meestal veel activer dan hun broertjes en zusjes.

Wat nu te doen?Prapso’s komen vrij regelmatig voor, zelfs in de zeer zorgvuldig geplande en geselecteerde combinaties. Vele fokkers hebben ze in hun nestjes gehad. Wanneer u een Prapso in uw nestje heeft, zoek er dan een goed tehuis voor en vraag er geen stamboom voor aan, daar de nieuwe eigenaar er dan weer mee zou kunnen gaan fokken. Herhaal de combinatie waar de Prapso uit voorkwam niet, omdat u al weet waar dit in kan resulteren. Zet een Prapso nooit in voor de fokkerij en ben voorzichtig met het inzetten van de nestbroers en nestzusters. Een outcross is zeker aan te raden wanneer u met deze wilt gaan fokken.

Waar komen ze vandaan?De ene denkt dat de Lhasa vroeger een kortharige variant had, welke door de Engelsen mee naar huis genomen werd en welke zij de Tibetaanse Spaniel noemde. Het blijkt dat men vroeger in Tibet vrolijk Apso’s met Tibbie’s kruiste. Dat kan de kortharige vacht en de sterke gelijkenis met de Tibetaanse Spaniel verklaren. Anderen denken dat een reu die door de Engelsen geimporteerd werd verantwoordelijk is voor de Prapso. Een zoon van deze reu was een van de grootste voortbrengers van Prapso’s. In plaats van er iets aan te doen, stak men de kop in het zand en ging met gewoon door met deze lijnen. Een andere, uit Amerika afkomstige reu produceerde ze ook, vooral wanneer combinaties gemaakt werden met afstammelingen van de eerstgenoemde reu.


Conclusie:Wanneer u een Prapso in uw nestje heeft, dan is er geen reden om u daarvoor te schamen. Maak er geen geheim van maar vertel het andere fokkers zodat zij hiervan kunnen leren. Ben voorzichtig met het gebruiken van honden waarvan u weet dat er Prapso’s in de lijnen voorkomen, en herhaal de combinatie niet die eerder Prapso’s voortgebracht heeft. Prapso’s zijn vrolijke, gezonde, ontzettend leuke hondjes, maar het zijn niet de Lhasa Apso’s die u gewenst had. Zorg voor een goed tehuis voor de pups en vertel andere fokkers uit welke combinatie deze geboren werden. Op deze manier kunt u iemand anders ook helpen die met dezelfde vragen zitten, en staan zij niet voor hetzelfde raadsel als waarvoor ik 15 jaar geleden stond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten